Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Σαμαράς στη Wall Street Journal

Δίνει εξετάσεις σε Ε.Ε και ΔΝΤ

Το στίγμα των μετεκλογικών προθέσεων, αναφορικά με το πώς σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, έδωσε χθες ο Αντ. Σαμαράς τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων μας» γιατί, όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε χρόνο μέχρι να δουλέψουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».


 Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, αφού διαβεβαίωσε προς πάσα κατεύθυνση πως «δεσμευτήκαμε να επιτύχουμε τους μακροχρόνιους και ενδιάμεσους στόχους του προγράμματος. Και θέλουμε να τιμήσουμε την υπόσχεσή μας πλήρως», φρόντισε να στείλει και το μήνυμα που επιδιώκει να πάρουν οι δανειστές μας επισημαίνοντας πως «θέλουμε να αντιστρέψουμε την τάση και να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο... αλλά όσο βρισκόμαστε καθηλωμένοι σε τέτοια αυτο-τροφοδοτούμενη ύφεση τόσο περισσότερο θα απομακρυνόμαστε από τους στόχους μας».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε χρόνο μέχρι να δουλέψουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αλλά δεν μπορούμε να υπονομεύουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις βραχυχρόνια, ενώ περιμένουμε να δουλέψουν μακροχρόνια» και για να το επιτύχουμε τόνισε «χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων μας».
Θέλουμε, επισήμανε σε άλλο σημείο του άρθρου, «η Ελλάδα να τα καταφέρει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό παράδειγμα, χωρίς προηγούμενο για ολόκληρη την Ευρωζώνη», ενώ αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα μας από εταίρους μας στην Ε.Ε., σημείωσε: «Κάποιοι δεν δίστασαν να αποκαλέσουν την Ελλάδα ένα βαρίδι που πρέπει να ξεφορτωθούν. Είμαι απολύτως βέβαιος, όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι χαμένη υπόθεση, δεν είναι «παθητικό» του ευρωπαϊκού «ισολογισμού». Είναι πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μια εντυπωσιακή επάνοδο στην ανάπτυξη».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκ νέου στην πρότασή του για μείωση των φορολογικών συντελεστών σημειώνοντας «πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι μια οικονομία όταν οι φορολογικοί της συντελεστές είναι διπλάσιοι από εκείνους των γειτόνων της και πολύ πάνω από το μέσο όρο των εταίρων της;», ενώ απαντώντας σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα θα έλθει μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους», τόνισε: «Τα τελευταία δύο χρόνια οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν κατά 15%, αλλά η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 50%, το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε τέσσερις φορές και δεν υπάρχει πια ρευστότητα στην οικονομία. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι δούλευαν... δωρεάν, κανείς δεν θα τους προσλάμβανε σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον».
Το συναινετικό και ευρωπαϊκό προφίλ που προσπάθησε να οικοδομήσει εκτός Ελλάδας (σε αυτούς απευθυνόταν με το άρθρο του στη Wall Street Journal) ο Αντ. Σαμαράς φαίνεται να μη βρίσκει «έδαφος» εντός συνόρων, αφού στην Αθήνα το κλίμα οξύτητας που καλλιεργούν (ίσως παραδοσιακά εξαιτίας των εκλογών) και τα δύο κόμματα συνεχίστηκε.
Επίθεση
Παράλληλα, επιτέθηκε και πάλι στον Ευάγγ. Βενιζέλο, ενώ για μια ακόμη φορά (προεκλογική περίοδος γαρ) απέρριψε την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών. Ο Γ. Μιχελάκης υποστήριξε πως «αν ο κ. Βενιζέλος ήθελε, πράγματι, να πει αλήθειες, κανένας δεν τον εμπόδιζε, ούτε στα χρόνια της προεκλογικής απάτης του «λεφτά υπάρχουν», ούτε στα καταστροφικά για τη χώρα δύο χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Και, βέβαια, κανένας άλλος δεν τον εμποδίζει σήμερα, παρά μόνον ο εαυτός του».
Τέλος, σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία υποστήριξε την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε πως «αντί ο κ. Παπακωνσταντίνου να απολογείται για τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος της χώρας, ζητά και... συγκυβέρνηση». Είναι προκλητικό, πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης «ο άνθρωπος που πρέπει να κάτσει στο... σκαμνί της Εξεταστικής να ψάχνει τρόπους για να μείνει υπουργός. Ματαιοπονεί. Και το ξέρει».
πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου