Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΔΝΤ: όχι σε εκτροχιασμούς

Αυστηρές οδηγίες και υποδείξεις για τις εκλογές
Ανησυχεί το ΔΝΤ για το εκλογικό αποτέλεσμα στην εθνικές εκλογές της 6ης Μαίου .Χαρακτηρίζει περιθωριακά τα αντιμνημονικά κόμματα και δίνει εντολές για τα μέτρα .Πριν μερικά χρόνια οταν υπήρχε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ θα χαρακτηριζόταν ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ [απο το ΠΑΣΟΚ κυρίως κε Βενιζέλο]
Πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες για εκτροχιασμό της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω των πρόωρων εκλογών, αναμένουν η Κριστίν Λαγκάρντ και κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ από τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, στις συναντήσεις που θα έχουν μαζί του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται τις επόμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκφράζουν προβληματισμό για την ενίσχυση περιθωριακών πολιτικών δυνάμεων, που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και η οποία, εάν επαληθευτεί στις κάλπες, πιθανώς να οδηγήσει σε κατάρρευση του προγράμματος. Υπό αυτό το πρίσμα έχουν αποφασίσει να απόσχουν από δημόσιες τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «παρεμβάσεις» στην εσωτερική πολιτική. Το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό που καταγράφεται ενισχύει την εισήγηση αρμόδιων αξιωματούχων για διορισμό ενός μόνιμου υφυπουργού ή γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο ΔΝΤ αναμένουν από τον κ. Σαχινίδη έναν λεπτομερή σχεδιασμό των μέτρων που απαιτούνται για την εξοικονόμηση 5,5% του ΑΕΠ τη διετία 2013-14, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιμέρους τροποποιήσεις και προσαρμογές. «Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προεργασία και να προκύπτει ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι, έστω και αν, εν συνεχεία, υπάρξουν κάποιες περιορισμένες αλλαγές» τόνισαν στην «Κ» αρμόδιοι κύκλοι του ΔΝΤ.

Τα δύο ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το Ταμείο είναι:

α) Εάν τα μέτρα θα είναι έτοιμα για να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν έγκαιρα κατά την πρώτη μείζονος σημασίας αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικας στα τέλη Μαΐου.

β) Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία αρμόδιοι τεχνοκράτες εκφράζουν προβληματισμό, σχετικά με την παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο, και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις εναλλακτικές λύσεις που θα υπάρξουν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ, η οποία με την προηγούμενη ιδιότητά της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας έχει συνεργασθεί με τους κ. Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, έχει λάβει ενημερωτικό σημείωμα για την προσωπικότητα του κ. Σαχινίδη, στο οποίο ο τελευταίος περιγράφεται ως άνθρωπος χαμηλών τόνων, με καλή γνώση των οικονομικών, που έχει χειρισθεί λεπτομερώς όλη την πορεία των μέτρων.

Εκτός της κ. Λαγκάρντ, ο κ. Σαχινίδης θα συναντηθεί και με τους διευθυντές Ευρώπης Ρεζάν Μογκαντάν, Δημοσιονομικών Κάρλο Κοταρέλι, και Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών Χοζέ Βινιάλ - σε όλες τις συναντήσεις θα είναι παρών ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξουν διμερείς επαφές με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, και της Βραζιλίας, με τον οποίο, αν τελικά γίνει η συνάντηση, θα συζητηθούν οι επίμονες διαφοροποιήσεις της χώρας του σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ.
πηγή :newsnow


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου