Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

Goldman Sachs συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Η Goldman Sachs προβλέπει ξανά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

 

Κυβέρνηση συνεργασίας  ΠΑΣΟΚ -ΝΔ βλέπει σε άρθρο της η Goldman Sachs μετά τις εκλογές .

Ενα άρθρο που αν διαβασθεί ....ανάποδα μπορεί να δεί κανείς το τί πρέπει να είχαν κανει τα κόμματα της αριστεράς και το τι πρέπει να κάνου οι ψηφοφόροι στις Εθνικές εκλογές της 6ης Μαίου  

Απίθανη θεωρεί μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου η Glodman Sachs, στη νέα έκθεση της για την επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς ο εκλογικός νόμος, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις δεν θα επιτρέψουν στην ανάδυση ασταθών πολιτικών δυνάμεων. 

Σύμφωνα με την Goldman η ελληνική πολιτική σκηνή έχει υποστεί σημαντική μεταβολή. Ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα στην κέντρο-αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και την κεντρο-δεξιά (Νέα Δημοκρατία, ή ΝΔ) δεν είναι πλέον το βασικό δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους. 

Όπως αναφέρει το bankingnews.gr, Η άνευ όρων υποστήριξη που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δώσει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λουκά Παπαδήμου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο δίλημμα: Είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της λιτότητας προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και εκείνων που αντίκειται στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έντονη είναι η δυσφορία των ψηφοφόρων με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την τελευταία δεκαετία, μειώνοντας τη δημοτικότητάς τους. 

Ενώ στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν ποσοστά περίπου 70-80% μαζί, πλέον η δύναμη τους έχει μειωθεί σε περίπου 30-40%. Οι εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ενώ μια σειρά από μικρά και νέα κόμματα αναμένεται να εισέλθουν στη νέα Βουλή.

Αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι ελληνικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα. 

Η Goldman όμως θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί για τους εξής λόγους:

-Δεδομένου του εκλογικού νόμου (με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), ακόμα και με τη συνολική εκλογική δύναμη 30-40% από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, τα δύο κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας σε περίπτωση που συνεργαστούν. 

-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά, αλλά αποσπασματικά και διαιρεμένα. Υπάρχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς - και πολύ περισσότερο μεταξύ εκείνων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Τα προγράμματα και οι επιδιώξεις είναι πολύ διαφορετικές. Η πιθανότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν ένα σταθερό και συνεκτικό συνασπισμό είναι αρκετά χαμηλή.

-Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργεί ένα ευρύ περιθώριο λάθους γύρω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Δεδομένης της υψηλής στήριξης για την ελληνική προοπτική στη ζώνη του ευρώ, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν κατά πάσα πιθανότητα τον παράγοντα οι Έλληνες να ψηφίσουν εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική. 

Η επιτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού για τη μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Σύμφωνα με την Goldman αμέσως μετά τις εκλογές, οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε τρία σημεία, για να διαπιστώσουν εάν η νέα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα:

-Αν η νέα κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει άνετη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει πάνω από 160 έδρες

-Τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι έμπειρα, με ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο, μεταρρυθμιστική νοοτροπία και αξιοπιστία

-Οι στόχοι του προγράμματος της νέας κυβέρνησης (θα ανακοινωθούν κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης) πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και όχι να δημιουργούν πεδία της σύγκρουσης με το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής που πρόσφατα ψηφίστηκε. 

πηγή :Greekmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου