Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Νέο «κούρεμα» σε Ελλάδα,

Νέο «κούρεμα» σε Ελλάδα, 
«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi, Βίλεμ Μπούιτερ

«Μαύρες» προβλέψεις για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Bloomberg.
Ο Βίλεμ Μπούιτερ προειδοποίησε πως η Ισπανία, δηλαδή η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βρίσκεται πιο κοντά στη χρεοκοπία από ποτέ.

 

«Η Ισπανία είναι η χώρα-«κλειδί» για την οποία ανησυχώ περισσότερο», δήλωσε ο κ. Μπούιτερ. «Έχει κινηθεί προς τη λάθος πλευρά του φάσματος και τώρα αντιμετωπίζει περισσότερο από ποτέ τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους της», συμπλήρωσε.
Ο «γκουρού» της αμερικανικής τράπεζας υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πνίξει τις αγορές και τις τράπεζες στη ρευστότητα... Για την ώρα υπάρχει ένα γενικό αίσθημα σχεδόν ευφορίας, το οποίο οδηγεί όσους πνίγονται στη ρευστότητα στο να πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί».
Ο ίδιος όμως έχει διαφορετική άποψη.
Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία
Σύμφωνα με τον κ. Μπούιτερ, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί νέα διάσωση πριν το τέλος του έτους και σίγουρα όχι αργότερα από το 2013.
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι σε καμία περίπτωση σε βιώσιμη τροχιά, επομένως θα χρειαστεί να το αναδιαρθρώσει ξανά», τόνισε.
Ούτε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν διαφύγει τον κίνδυνο όμως. Η πρώτη, τόνισε ο κ. Μπούιτερ, βρίσκεται πολύ κοντά στην αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι το οποίο ενδέχεται να συμβεί το 2013, και η Ιρλανδία σίγουρα χρειάζεται «περαιτέρω στήριξη του επίσημου τομέα», όπερ μεταφράζεται σε πακέτο βοήθειας από την Ευρώπη.
«Οι προσπάθειες ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και απομόχλευσης των κυβερνήσεων τείνουν προς χαλάρωση» όταν δεν αντιμετωπίζουν υπερβολικό κίνδυνο χρηματοδότησης, σημείωσε ο κ. Μπούιτερ.
Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου