Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ

Νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ μέχρι τον Ιούνιο ζητά η Κομισιόν 

 Για νέα μέτρα που θα αποσκοπούν στις περικοπές των δαπανών, συνολικού ύψους 5,5% του ΑΕΠ που προορίζονται για την περίοδο 2013-2014 και τα οποία η Ελλάδα καλείται να προσδιορίσει μέχρι τον Ιούνιο, μιλά έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
 Reuters
 Σύμφωνα με την έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ με την Κομισιόν να εισηγείται εκταμίευση της πρώτης δόσης το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα επισημαίνεται ότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, θα επιτρέψει στην χώρα να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% φέτος.
«Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014», ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η υστέρηση για την διετία αυτή αγγίζει το 5,5%.
«Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012», ανέφερε η έκθεση.
Η έκθεση ανέφερε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για τα νέα μέτρα και εξετάζει περικοπές δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την μεταρρύθμιση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η διεθνής οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχίσει να χορηγείται υπό τον όρο ότι βελτιώνεται η εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται», σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης.
«Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα δοκιμαστεί στους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη τρύπα για το 2013 και το 2014».
Τα νέα μέτρα είναι προαπαιτούμενο για να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει την οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα πλαίσια του νέου προγράμματος που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και 4,5% το 2014. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τον Ιούνιο θα ληφθούν νέα μέτρα ύψους 11 δισεκατομμυριών ευρώ περίπου, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν σε μειώσεις δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου