Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πρωθυπουργός ή υπουργός ο Παπαδήμος μετά τις εκλογές

Financial Times Πρωθυπουργός ή υπουργός Οικονομικών ο Παπαδήμος μετά τις εκλογές
 Το προφίλ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, σκιαγραφείται μέσα από δημοσίευμα των Financial Times. Αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει την πολιτική αύρα του Μόντι, ανέλαβε το πιο «άγριο» καθήκον να σώσει μια χώρα λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση ενώ στο άρθρο περιγράφεται ακόμη και το γραφείο του.




O Λουκάς Παπαδήμος ήταν ο τέλειος τραπεζίτης. Εξυπνος, αλλά συντηρητικός, επιφυλακτικός και χαμηλού προφίλ. Από το Νοέμβριο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε την πιο σκληρή, πιο άγρια, πιο ​​εκτεθειμένη δουλειά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή: να σώσει την οικονομία της Ελλάδας από την κατάρρευση. Κάπως έτσι ξεκινά η σκιαγράφηση του προφίλ του έλληνα πολιτικού.
Και συνεχίζει ο αναλυτής, γράφοντας: «Έξω από την Ελλάδα, υπήρχαν αμφιβολίες για το αν ο κ. Παπαδήμος, ηλικίας 64, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος. Ο εκπαιδευμένος οικονομολόγος στο
Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης δεν έχει ούτε την πολιτική αύρα, ούτε το προφίλ του Mario Monti, του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος έγινε τεχνοκράτης υπουργός της Ιταλίας. Κατά την ΕΚΤ, αντίθετα, η φήμη του κ. Παπαδήμου είχε να κάνει με την ακρίβειά του στην σωστή λήψη αποφάσεων.

Σε πιο ήσυχες εποχές στην ΕΚΤ, ο κ. Παπαδήμος επέβλεψε την ακαδημαϊκή έρευνα για τις επιπτώσεις της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης - που δρομολογήθηκε το 1999 - στις οικονομίες των κρατών μελών της. Το 2005 έγινε πρωτοσέλιδο, όταν εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του για τις οικονομικές αποκλίσεις και τον ρυθμό διαρθρωτικής προσαρμογής εντός της ευρωζώνης. Εκ των υστέρων, οι ανησυχίες του ήταν προφητικές, αναφέρεται.Επτά χρόνια αργότερα, ο κ. Παπαδήμος λέει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση απέδειξε - επιτρέψτε μου να το θέσω θετικά - την ανάγκη να ενισχυθεί ο οικονομικός πυλώνας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης [ΟΝΕ]». Και επισημαίνει: «Σημαντικά βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ΟΝΕ, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την πιο αποτελεσματική λειτουργία και το μέλλον της».
Είναι επιφυλακτικός στις προβλέψεις του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2015, που είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Αν δεν γίνει θα χρειαστεί περαιτέρω διεθνής βοήθεια.
Παρ 'όλα αυτά ο κ. Παπαδήμος παραμένει αισιόδοξος. «Στο μυαλό μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί με πιο αποτελεσματικό και μόνιμο τρόπο εντός της ζώνης του ευρώ και όχι έξω. Το κλειδί είναι η εφαρμογή της πολιτικής και να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Αν γίνει αυτό δεν βλέπω κανένα πρόβλημα».
Σε μια δίωρη συζήτηση στους άσπρους καναπέδες στο γραφείο του, ο ήρεμος στην ομιλία κ. Παπαδήμος βλέπει την αποστολή της προσωρινής κυβέρνησης του να πλησιάζει στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
Ωστόσο, σε πολιτικούς κύκλους της Αθήνας, γίνεται λόγος για διατήρηση του στην πρωθυπουργία, με τον συνασπισμό δύο κομμάτων ή την επιστροφή του ως υπουργός Οικονομικών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπαδήμου, οι εκλογές του Μαΐου θα δημιουργήσουν κατακερματισμό, με νέα κόμματα της αριστεράς και της άκρας δεξιάς να κερδίζουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου