Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα

Ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα

«Η επιτυχία των CDS είναι δίκοπο μαχαίρι» γράφει η Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης και εξηγεί: «Από τη μία πλευρά η δημοπρασία της Δευτέρας απέδειξε ότι το εργαλείο αυτό λειτουργεί ακόμη και ως διασφάλιση απέναντι σε αδυναμία πληρωμών μίας ευρωπαϊκής χώρας. Αυτό δείχνει ότι και στο μέλλον όσοι συμμετέχουν στην αγορά θα εξακολουθήσουν να επενδύουν σε αυτό. Από την άλλη πλευρά όμως (η επιτυχία της δημοπρασίας) παρακινεί τους κερδοσκόπους, να ενισχύσουν τις πιέσεις τους με συμβόλαια CDS προς τους οφειλέτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι μικρές χώρες».

 

«Η αγορά των παραγώγων έχει τελειώσει με τη χρεοκοπία των Ελλήνων» γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times και υποστηρίζει ότι οι αγορές παρακολουθούν πλέον με χαλαρότητα τις εξελίξεις, καθώς ο λογαριασμός των CDS είναι σχετικά μικρός, μόλις 2,5 δις ευρώ. «Έτσι δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φόβοι ότι η πυροδότηση των CDS για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα προκαλούσε αναταράξεις, παρόμοιες με εκείνες που σημειώθηκαν μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008» συμπληρώνει η εφημερίδα.
«Ο λογαριασμός για την Ελλάδα συνεχώς ανεβαίνει» γράφει η Frankfurter Rundschau και εξηγεί γιατί το ελληνικό κούρεμα δημιουργεί κενό στα δημόσια έσοδα, κενό το οποίο θα καλύψουν οι φορολογούμενοι. «Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οι απώλειες από την αναδιάρθρωση του (χρέους) θα μπορούν να εκπίπτουν από τη φορολογία. Αυτό θεωρείται αυτονόητο, γιατί προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία».

«Αναζητώντας την αναγέννηση» τιτλοφορείται ανταπόκριση της Handelsblatt από την Αθήνα για την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, έχει σχεδόν συνθλιβεί από τα μέτρα λιτότητας. Δεκάδες βουλευτές, κυρίως από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, γυρνούν την πλάτη στην κοινοβουλευτική ομάδα και εντάσσονται σε μικρότερα κόμματα της αριστεράς. Κάποιες τοπικές οργανώσεις έχουν ήδη καταργηθεί. Μαζική είναι η απομάκρυνση των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει δύο εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ψήφους από τα τρία εκατομμύρια που έλαβε το 2009».
Κάθε μέρα η Handelsblatt απονέμει και τον τίτλο του «Πινόκιο της ημέρας» σε παράγοντα της δημόσιας ζωής ο οποίος έχει δώσει μία υπόσχεση που έμεινε ανεκπλήρωτη. Σήμερα ο τίτλος απονέμεται στον πρόεδρο της Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα Γιάννη Κωστόπουλο για την εξαγγελία της συγχώνευσης με τη Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα , τον Αύγουστο του 2011: Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει: «Ο Κωστόπουλος προφανώς είχε υποτιμήσει τις συνέπειες που θα είχε το ελληνικό κούρεμα. To σχέδιο συγχώνευσης των ελληνικών τραπεζών ‘Alpha Bank’ και ‘EFG Eurobank’ που θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας έχει τελειώσει. Ατυχία για τον Κωστόπουλο, ευτυχής συγκυρία για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα , η οποία χάρη στο κούρεμα παραμένει πρώτη δύναμη στην ελληνική τραπεζική αγορά».

«Αντίσταση στο τέταρτο Ράϊχ» τιτλοφορείται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine για τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Πάνου Καμμένου. «Στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας που βρίσκεται σε αναβρασμό ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί ένας πολιτικός που θα χρησιμοποιεί τις αυξανόμενες προκαταλήψεις εναντίον της Γερμανίας και των Γερμανών όχι μόνο για τις δημαγωγικές του ομιλίες, αλλά και για το πολιτικό του πρόγραμμα», σημειώνει η εφημερίδα.
Στη συνέχεια γίνεται εκτενής και μετριοπαθής αναφορά στη συζήτηση περί «γερμανικών αποζημιώσεων». «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα όχι μόνο πλήρωσε έναν αποτρόπαιο φόρο αίματος ως συνέπεια της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής, αλλά επιπλέον υπέφερε και οικονομικά», διαπιστώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας.
Η γνωστή Bild σχολιάζει τα γεγονότα με τον δικό της τρόπο: «’ντε να καταλάβεις τους Έλληνες πολιτικούς. Η χώρα τους περνάει τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της και αυτοί δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να ξαναζητούν αποζημιώσεις από τη Γερμανία».
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου