Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

"Το αντιμνημόνιο ενώνει τον Λαό"

  Αντιμνημονιακή κυβέρνηση, ώς αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012."
 
 Οι εκλογές της 6ης Μάη ανέδειξαν κάποιες τάσεις στην σκέψη του Λαού. Ας δούμε τις ισχυρότερες από αυτές.

Αντι-μνημόνιο...Πολύ ισχυρότερη από όσο εμφανίζεται στα ποσοστά, εφ`όσον η γενική εκτίμηση είναι ότι άνω του 90% του Λαού θεωρεί το μνημόνιο εξαιρετικά αρνητικό και -ότι κι άν ψήφισε- δεν ψήφισε αυτό. Εξ ού και η μεταστροφή των εγκλοβισμένων στο μνημόνιο κομμάτων, να υπόσχονται αόριστα "διαπραγμάτευση και βελτείωση" (αλεξήπτωτο στην ελεύθερη -λόγω μνημονίου- πτώση τους). Είναι η τάση που -με την δύναμη της άνωσης- ανέβασε τόσο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επαναληφθεί ή και θα ενισχυθεί η άνωση? Απο τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται.
Παραμονή στην Ευροζώνη...Πολύ ισχυρή τάση κατά γενική εκτίμηση. Περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Λαού, που την βλέπει ώς προτίμηση και όχι "πάση θησεία" και που αποτελεί την λεγόμενη "κρίσιμη μάζα", για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Αποχή...Βγήκε περπατόντας "πρώτο κόμμα", σπάζοντας όλα τα ρεκόρ για εθνικές εκλογές. Εκτιμώ ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της, είναι οι λεγόμενοι "κοψοχέρηδες". Περισσότεροι από 1 στους 3 Έλληνες Πολίτες, δήλωσαν έτσι την εξαιρετικά αρνητική γνώμη τους για την στάση και τον α-πολιτικό λόγο των κομμάτων, αυτό που λέμε "Πολιτικό Σύστημα". Αποδεδειγμένα ισχυρή τάση και κρίσιμη. Προφανώς, περιέχει κατά την ίδια αναλογία τις δύο προηγούμενες Πολιτικές τάσεις. Πιθανώς, δεν θα επαναληφθεί.
Τειμωρητική ψήφος...Συγγενής -ώς προς τον ψυχισμό και το "μήνυμα"- με την αποχή, άν και αφορά κυρίως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Μάλλον περιέχονται και σε αυτήν κατά την ίδια αναλογία, οι δύο πρώτες Πολιτικές τάσεις. Κατέγραψε τα δικά της ρεκόρ (Χ.Α. - Μή κοινοβουλευτικά κόμματα) και πιθανώς δεν θα επαναληφθεί.

Άν υποθέσουμε ότι τα παραπάνω -προσωπικά μου- συμπεράσματα ευσταθούν, γεννάται το ερώτημα...Τί πρέπει να γίνει, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Λαϊκής πλειοψηφίας, όπως αυτές προκείπτουν από τις ανωτέρω καταγεγραμμένες τάσεις? Μήν ξεχνάμε, ότι -τουλάχιστον- στις εκλογές ο Λαός δεν γνωμοδοτεί απλά, αλλά αποφασίζει και απαιτεί, σαν απόλυτος Άρχων, που είναι.
Έχω την γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όντας ήδη τοποθετημένος ακριβώς στο επίκεντρο του Πολιτικού προβληματισμού των Ελλήνων -και δεν είναι μόνος του εκεί- πρέπει να αξιοποιήσει την προεκλογική περίοδο, για να παρουσιάσει στον Λαό, ένα πλήρες και κυρίως κατανοητό Πολιτικό πρόγραμμα αντιμνημονιακής διακυβέρνησης, περιλαμβάνοντας σε αυτό και το θέμα της συνεργασίας με τα άλλα κόμματα του αντιμνημονιακού χώρου.
Θεωρώ ότι δέν το έχει κάνει αυτό επαρκώς ακόμη και άρα είναι χρεοστούμενο. Ο Λαός θέλει την ανατροπή και θα την στηρίξει δυνατά, αλλά θέλει να ξέρει ακριβώς πώς θα έλθει αυτή και μέσα από ποιές Πολιτικές συνεργασίες και δεσμεύσεις.
Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα σε όλα αυτά και να δεσμευθεί.
Μέχρι τώρα, κινείται πολύ καλά. Άν το κάνει και αυτό...τέλος το μνημόνιο.
Λιαπίδης Μάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου