Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ανοιχτή επιστολή στον κο Κατσιφάρα Α.


Λύχρος Γιάννης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                                                                                                       

Επικεφαλής της Αντίστασης Πολιτών

Ταχ. Δ/νση     : Καλαπόδη 13, 26500 – Πάτρα, Ρίον

Τηλέφωνο       : 2610 994452, Κιν 6977661824
e-mail            : ilichros@otenet.gr




                          Ανοικτή Επιστολή


Πάτρα, 14 Μαΐου 2013
Προς τον κ. Απόστολο Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
Κοινοποίηση Τοπικό Τύπο 
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,
Με σύνθημα «Σκεφτόμαστε Ευρωπαϊκά – Δημιουργούμε Περιφερειακά», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, γιορτάζουν περιφερειακά και ευρωπαϊκά τον μήνα της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του Κέντρου Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας, διοργανώνοντας εκδήλωση στον Πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα, επίσης σε άλλες ημερομηνίες στο Μεσολόγγι και τον Πύργο, προκειμένου οι πολίτες να ανακαλύψουν τις ευρωπαϊκές δράσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Με την παρέμβαση αυτή ζητάμε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, που μας προσκάλεσε στην εκδήλωση, να συμπεριλάβει στην ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί, τα επακόλουθα των νεοφιλελεύθερων δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή συγκροτήθηκε και τέθηκε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπό την πλήρη ηγεμονία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και την απομάκρυνση από τα οράματα των ευρωπαϊκών Λαών για σύγκλιση και ευημερία, με δικαιοσύνη και δημοκρατία. Στις συναντήσεις αυτές τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον θα είχε να συζητηθούν επιπτώσεις όπως:
·        Ένα κράτος αυταρχικότερο και χωρίς κοινωνικές υποχρεώσεις, με συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και στροφή στον αυταρχισμό και την καταστολή.
·        Η διάλυση του μεταπολεμικού κοινωνικού συστήματος στην Ευρώπη με αφορμή την κρίση.
·        Η μεταπολεμική περίοδος του κεϋνσιανισμού και του κοινωνικού κράτους, σαν παρένθεση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·        Η προσπάθεια εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, ολοκληρωτικά σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών, τη συρρίκνωση του δημοσίου έναντι του ιδιωτικού τομέα αδιακρίτως περιεχομένου.
·        Η καταγραφή στην Ε.Ε. της πιο αντιδραστικής πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Η ενιαία για όλη την Ε.Ε. πολιτική, όταν πρόκειται για τις περιφερειακές χώρες, συμπληρώνεται και με μια πολιτική «τιμωρίας», η οποία θωρακίζει τη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική στήριξης του Ευρώ, που ευνοεί τις πλούσιες χώρες. Παράλληλα, δημιουργεί την ελπίδα και την υλική βάση για την σύμπτυξη συμμαχίας των Λαών του Νότου, που θα μπορούσε να αποτελέσει την κρίσιμη δύναμη της ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
·        Καταργούνται κοινωνικές κατακτήσεις πολλών δεκαετιών, όπως των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυτού καθ’ εαυτού του δικαιώματος των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, του ωραρίου εργασίας, της πληρωμένης άδειας, της συνταξιοδότησης.   
·        Απειλούνται κοινωνικές κατακτήσεις και σε όλα τα πεδία. Η παρέμβαση των κυρίαρχων δυνάμεων είναι καθολική και περιλαμβάνει τους τομείς της παιδείας, της υγείας, του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού.
·        Η μεταναστευτική πολιτική της Ε. Ε. (Δουβλίνο 2) κινητοποιεί τις πιο καθυστερημένες και επιθετικές δυνάμεις της κοινωνίας, ενεργοποιεί πολιτικές ακροδεξιές συσπειρώσεις.
·        Η προοπτική της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής δεν είναι η χαλάρωση, αλλά αντίθετα η επιμήκυνση της πολιτικής του μνημονίου, της εσωτερικής υποτίμησης και της κτηνώδους λιτότητας, χωρίς προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.
·        Μέσα σε τρία χρόνια Μνημονίου, οι εργαζόμενοι έχασαν σχεδόν το 1/2 του πραγματικού μισθού τους. Η ανεργία προσεγγίζει –επίσημα- το 30%, υπερδιπλάσια στις γυναίκες, ενώ στους νέους εργαζόμενους ξεπερνά το 64%. Η επισφάλεια, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, η διαρκής απειλή της απόλυσης, κυριαρχούν τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον –πάλαι ποτέ- δημόσιο τομέα. Η δημόσια υγεία ιδιωτικοποιείται και μετατρέπεται σε κερδοφόρα επιχείρηση. Τα πανεπιστήμια εκποιούνται, τα δημόσια σχολεία συγχωνεύονται για να μείνουν στη συνέχεια χωρίς βιβλία και εκπαιδευτικούς. Τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ως εργαλεία και ως δείκτες του συσχετισμού στους κοινωνικούς αγώνες, υποχωρούν καθημερινά.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προς συζήτηση θέματα, που θα έδιναν περιεχόμενο και ενδιαφέρον σε μια συζήτηση για «τις ευρωπαϊκές δράσεις στην ΠΔΕ». Αντικείμενο συζήτησης θα πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους και το ξεπέρασμα της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, προς όφελος των Λαών και όχι των κεφαλαιοκρατών. Στόχος της διαβούλευσης θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη υπέρ των λαών και όχι των αριθμών, γιατί κανένας αριθμός δεν μπορεί να ξεπεράσει τους υπέρ τρισχίλιους συνανθρώπους μας, που έβαλαν τέλος στη ζωή τους κάτω από την ανέχεια και την απελπισία που τους προκάλεσε η κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Λύχρος
Περιφερειακός Σύμβουλος

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου