Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Βήματα για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ

Εξαγγελία Τσίπρα στην ΠΣΕ: Βήματα για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ 


Στη νέα του φάση ετοιμάζεται να περάσει με σταθερά και προσεκτικά βήματα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Νέα φάση που του επιβάλλουν οι σύνθετες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, καθώς και το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, τα οποία, όπως λένε τα στελέχη του σχήματος, οφείλουν να αποτυπωθούν και στην οργανωτική του δομή.


 Χθες (συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα) στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής στην "Αθηναΐδα", ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μια ημέρα μετά τις εκλογές μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης αριστερής - δημοκρατικής παράταξης, αναφέρθηκε στη σημασία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Μια διαδικασία η οποία θα συνοδευτεί με εξωστρεφή πολιτική δράση, παράλληλα με την αντιπολιτευτική πολιτική και συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η σύγκλιση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το φθινόπωρο και Συνέδριο της άνοιξη. Σε ό,τι αφορά την ονομασία του νέου σχήματος, η οποία πρόκειται να αποφασιστεί στα όργανα, όλοι συνομολογούν ότι πρέπει να περιέχει τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ, όνομα αναγνωρισμένο στην κοινωνία.

- Το φθινόπωρο η συνδιάσκεψη, την άνοιξη το συνέδριο
Στη χθεσινή διαδικασία, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αθανασίου παρουσίασε την εισήγηση της Γραμματείας σε σχέση με τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το σχήμα για να μετεξελιχθεί σε ενιαίο και έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις ώστε να το πετύχει το αμέσως προσεχές διάστημα. Στη συνεδρίαση αποτυπώθηκαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

"Ξεκινάει η διαδικασία μετασχηματισμού"
Συγκεκριμένα ο Κ. Αθανασίου τόνισε ότι "οι πρόσφατες εξελίξεις και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κάνουν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να περάσει σε νέα φάση, η οποία πρέπει να αποτυπωθεί και στην οργανωτική του δομή. Έτσι κι αλλιώς, η μεγάλη εισροή νέου κόσμου στις (αναντίστοιχες πολλές φορές) υπάρχουσες οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει σημαντικές αλλαγές". Παράλληλα πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη "της διαδικασίας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, σε όλα τα επίπεδα", ενώ είπε χαρακτηριστικά πως "μια τέτοια απόφαση απαιτεί τόσο γενναίες αποφάσεις όσο και προσεκτικά, σταθερά βήματα".
Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο, πως η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει από μηδενική βάση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σαφές ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς, στηρίζεται στην πολιτική ενότητα, ενώ συμπλήρωσε πως οφείλει να έχει πολιτικό σχέδιο και ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα είπε ότι έχει συγκεκριμένες οργανωτικές δομές και διαδικασίες και πρόσθεσε πως "το όνομα του ενιαίου φορέα θα περιέχει οπωσδήποτε το αναγνωρισμένο στην κοινωνία όνομα ΣΥΡΙΖΑ".

Τα στάδια
Σε ό,τι αφορά τα στάδια της μετάβασης προς τον ενιαίο πολιτικό φορεά, ανέφερε πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια εγγραφής μελών, παράλληλα με ανοιχτές συνελεύσεις των Τοπικών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, το διάστημα του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου. Μέλη, συμπλήρωσε, θεωρούνται όσοι προσέρχονται για να εγγραφούν, αποδέχονται το πλαίσιο του σχήματος και συμμετέχουν στις διαδικασίες του. Τον Σεπτέμβριο, είπε, οι επιτροπές και οι συνελεύσεις πρέπει να εκλέξουν αντιπροσώπους για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (Π.Σ.), η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πρόκειται να εκλεγεί Κεντρικό Όργανο, το οποίο θα οργανώσει και το Συνέδριο, που θα αποφασίσει η Π.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη. Επίσης το Κεντρικό Όργανο θα εκλέξει Γραμματεία.
Παράλληλα ο συντονιστής της Γραμματείας έθεσε τους στόχους μεταξύ της Π.Σ. και του πρώτου Συνεδρίου, λέγοντας πως πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ενοποίηση σε επίπεδο βάσης, η εκλογή ενδιάμεσων οργάνων σε περιφέρειες και πόλεις, η επικαιροποίηση του προγράμματος και της διακήρυξης, η προετοιμασία του καταστατικού, η επεξεργασία των οργανωτικών προτάσεων για τον ενιαίο φορέα, η ενοποίηση στον συνδικαλιστικό χώρο, η ενοποίηση σε επίπεδο νεολαίας, η ενοποίηση των ΜΜΕ ή η ίδρυση νέων μέσων του ενιαίου φορέα και το ενιαίο ίδρυμα θεωρητικής επεξεργασίας.

Τι λένε οι συνιστώσες
Στο μεταξύ και χθες αποτυπώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι αποχρώσεις στις απόψεις των στελεχών του σχήματος, όπως εκφράστηκαν και στις συνεδριάσεις της Γραμματείας, χωρίς ωστόσο, όπως φάνηκε, να είναι μεγάλες και αγεφύρωτες.
Συγκεκριμένα, στελέχη του ΣΥΝ τόνιζαν στην "Αυγή" της Κυριακής πως η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα αναγνωρίζει την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ συμπλήρωναν πως το σχήμα πρέπει να συνδεθεί οργανικά με την κοινωνία και χρειάζεται πιο ουσιαστικές διαδικασίες. Παράλληλα σημείωναν πως είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας σύγχρονης και μεγάλης παράταξης της Αριστεράς, διατηρώντας τα αντικαπιταλιστικά, κινηματικά, αντιεθνικιστικά και ευρωπαϊκά στοιχεία της, ενώ συμπλήρωναν πως το χρονοδιάγραμμα που θέτει η εισήγηση της Γραμματείας στην ΠΣΕ αφήνει ανοιχτά κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες και μπορούν να λυθούν μελλοντικά.
Σε ό,τι αφορά την ΑΚΟΑ, τάσσεται υπέρ του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα, συμφωνώντας με τη μεταβατική περίοδο, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει μια σοβαρή διαδικασία που να συνοδεύεται από εξωστρεφή δράση. Παράλληλα, στελέχη της οργάνωσης αναφέρουν πως στη νέα περίοδο πρέπει να ισχύσει η αρχή ένα μέλος - μια ψήφος. Στην ίδια κατεύθυνση με την ΑΚΟΑ βρίσκεται και η ΡΟΖΑ, όπως και οι ανένταχτοι της ΑΝΑΣΑ, οι οποίοι επιμένουν να μην υπάρχει διπλή ένταξη των μελών -σε ΣΥΡΙΖΑ και κάποια συνιστώσα-, ενώ η οργάνωση Κόκκινο θεωρεί λάθος να προχωρήσει η αυτοδιάλυση των οργανώσεων με "διοικητικού τύπου μέτρα". Η ΔΕΑ από την πλευρά της είναι υπέρμαχη του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα και της ενίσχυσης των δημοκρατικών διαδικασιών, ωστόσο διαφωνεί με την αυτοδιάλυση των οργανώσεων και τάσσεται υπέρ της διπλής ένταξης των μελών.
Οι Ενεργοί Πολίτες και η ΚΕΔΑ από την πλευρά τους, ωστόσο, διαφωνούν με τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό σχήμα. Οι Ενεργοί Πολίτες περιγράφουν τον ενιαίο φορέα ως φορέα που θα δρα ενιαία σε όλους τους τομείς, αλλά οι πολιτικές δυνάμεις που τον συγκροτούν διατηρούν την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική τους οντότητα. Η ΚΕΔΑ αντίστοιχα θεωρεί πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση των οργάνων και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα που θα βάλει τέρμα στην προοπτική παραπέρα συσπείρωσης της Αριστεράς.
Σε ό,τι αφορά την ΚΟΕ, λέει ναι σε ένα πλατύ και μαζικό κόμμα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το κείμενο του Ρ. Ρινάλντι στον "Δρόμο" που επισημαίνει πως "ως πρωτότυπη μορφή - κόμμα (στην ουσία ένα α-τυπικό κόμμα) οφείλει να έχει ευέλικτες και πολυδύναμες μορφές και συγκροτήσεις (που να αντανακλούν την πολυμορφία της οργάνωσης του λαού σήμερα), με το πολιτικό του κομμάτι να έχει μία χαλαρή σχέση με το κινηματικό / κοινωνικό".
Θετικοί στον μετασχματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι η ΑΠΟ, οι Οικοσοσιαλιστές και ο Νέος Αγωνιστής, ενώ αρνητική είναι η ΕΔΗΚ. Σε διεργασίες, επίσης, επί του θέματος βρίσκονται οι δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συμμετείχαν ενεργά στις εκλογικές μάχες και οι οποίες το αντιμετωπίζουν θετικά.
Τέλος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και το θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της λειτουργίας της, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει μια πιο συλλογική λειτουργία της και ένας καλύτερος συντονισμός.

Πηγή :η ΑΥΓΗ

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!!!ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ!!Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΕΓΩ" ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή